Rostislav Niedoba

Když je byznys víc než sport

7. 04. 2017 21:50:53
Dlouhý spor na diskutované téma o účastí hráčů NHL na olympijských hrách v Pchjongjangu dospěl do cíle. A jestli si fanoušci hokeje nebo samotní hráči do nedávna opakovali, že zvítězí zdravý rozum, šeredně se mýlili.

Neslavnější, a tím pádem i nejprestižnější hokejová soutěž radikálně rozhodla, že své největší hvězdy na světový turnaj zkrátka nepustí. NHL se přerušovat nebude! Rozhodnutí, které ohlásil ligový komisař Gary Battman však nemusí být poslední tečkou této přetahované. I když předchozí měsíce šly tomuto výsledku jasně naproti, tak v šoku nezůstali jen hokejoví fanoušci, ale i samotní hráči.

O co tu vlastě jde?

Od slavného olympijského triumfu českých hokejistů na turnaji století v Naganu uběhlo už téměř dvacet let. Méně zarytý hokejový fanda si možná ani nemusí uvědomovat, že tenkrát slavná NHL vůbec poprvé přerušila soutěž, aby mohli do Japonska přijet ti nejlepší hráči světa. Proto turnaj taky hrdě nesl název „Turnaj století“. Od té doby jsme mohli každou zimní olympiádu sledovat boj o medaile pod pěti kruhy v nejlepší možné kvalitě.

V následujících letech se zimní olympiáda odehrála mimo italský Turín v hokejově velice atraktivních destinacích. USA, Kanada nebo Rusko patří do absolutní špičky tohoto sportu. A to nejen na ledě, ale taky hlavně v oblasti druhé strany barikády. Byznysu. Ano, tohle slovo je v posledních dnech ve spojitosti s olympiádou a hokejem skloňováno možná vůbec nejčastěji. Ať už se v minulosti spekulovalo a jednalo o čemkoliv, až teď to vypadá definitivně jasné, že se budou muset národní týmy obejit bez svých hvězd a těžit tak výhradně z evropských soutěží.

V minulosti totiž mezinárodní olympijský výbor (dále MOV) šáhnul ochotně do své peněženky a platili hráčům z NHL náklady za cestovné a pojištění. Jen pro představu, na posledních hrách se jednalo celkem přibližně o 14 milionů dolarů! Tentokrát si MOV zamanul, že ostatním sportovcům žádné příspěvky na podobné náklady nedává, tudíž je absolutní nesmysl, aby s tím pokračovali i u hokejistů. Však nejsou žádná charita!

A tím se mezi NHL a MOV rozpoutala otevřená válka.

Pro zámořskou ligu to byla hotová voda na mlýn. Vedení NHL nahlas řeklo, že pokud MOV chce jejich hráče pro svůj byznys, nehodlá je finančně v žádném směru podporovat. A už vůbec ne, když oni sami budou muset na minimálně sedmnáct dní, jak sami rádi říkají, „zavřít krám“. A už vůbec ne, když se bude hrát někde v Jižní Koreji. A taky už vůbec ne v období, kdy v NHL vrcholí boje o play-off! Tečka.

Od začátku sporu uběhla už spousta času. Ani jedna strana se nerozhodla že ze svých stanov ustoupí. Vedení zámořské ligy dalo jasně najevo, že pokud chce s nimi MOV o něčem vůbec jednat, musí přijít s daleko lukrativnějším řešením než jen to, že celý svět bude moct vidět ty nejlepší hráče na jednom místě a že jim budou za to tleskat v Jižní Koreji.

Celou situaci nepomohlo ani vyřešit to, že by mezinárodní hokejová federace (IIHF) zaplatila podstatnou část ušlých zisků.

To, že NHL nebude mít o olympijské hry zájem už naznačili uspořádáním Světového poháru v září ryze pod svojí značkou tak, aby na tom vydělali hlavně oni. Následně se vedení soutěže rozhodlo obnovit tradici a pořádat akci pravidelně každé čtyři roky, tak jako to je i v případě turnaje pod pěti kruhy.

Do celého procesu zasahuje ještě jedna obrovská velmoc. NHL se netají tím, že se chystá expandovat i do Číny. Dokonce tam už má naplánované dva přípravné zápasy mezi Los Angeles a Vancouverem. Je to pro ně obrovská výzva a hlavně vidí asijský trh z hlediska byznysu jako výbornou příležitost k vydělání dalších peněz. Shodou okolností se v Číně uskuteční za pět let následující olympiáda. Tady se může zdát počínání zámořské ligy docela necitlivé. Pokud se totiž chce NHL proslavit v zemi nebeského draka, byla by účast jejich hráčů na těchto olympijských hrách minimálně zajímavým krokem.

Na to taky reagoval docela zajímavě i MOV. „Když nám nepustíte hráče do Koreje, my vám je potom nevezmeme do Číny.“ Tento výrok však působí spíš úsměvně, neboť v tomto ohledu to pak vypadá, že jsou tady už tak nějak všichni sami proti sobě.

Anebo Gary Battman jen blafuje a chce tím všechny své protivníky v této válce pouze zmást a dostat je do pozice, kde budou muset oni uhýbat a slevovat ze svých nároků?

Do startu olympiády v Pchjongjangu zbývá zhruba deset měsíců a situace se zdá být v tuto dobu naprosto beznadějná. Teď, po takovém nelichotivém rozhodnutí, se však začíná ozývat i třetí strana. Největší vtip je, že možná ta nejdůležitější, bez které by se nehrálo ani na jednom z již zmíněných kontinentů, hráči. A ne jen tak ledajací hráči!

Bossové NHL jim dali ještě v průběhu jednání najevo, že by k tomuto kroku možná přistoupilo, kdyby společně prodloužili kolektivní smlouvu až do roku 2025. Pro hráče je však tahle dohoda naprosto nevýhodná a spíš se nehodlají o něčem takovém vůbec bavit.

Už před olympijským turnajem v ruském Soči se nechala jedna z největších ikon ligy Alexandr Ovechkin slyšet, že na akci pod pěti kruhy pojede, i kdyby měl přeplavat oceán! Tenkrát mohl nakonec zůstat v suchém triku. Ani dnes, po definitivním rozhodnuti NHL, tenhle chlapík názor nemění. Koneckonců, má i trochu štěstí. Majitel klubu Washingtonu Capitals Ted Leonsis prohlásil, že si nedokáže představit, jak by mohl hráčům zakázat reprezentovat svoji zemi na tak prestižní akci. Otázka však zní, jak se vedení Caps postaví k tomu, když mu najednou z týmu odjede do Koreje třeba pět klíčových opor.

Negativní reakce na Battmanovo prohlášení se ženou skrz celou soutěž. Mnoho borců prohlašuje rozhodnutí ligy za hrubě nešťastné a řada hráčů se netají tím, že tento verdikt odmítá. V jiném směru se zase vyjádřili hvězdy Chicaga Blackhawks Jonatan Toews a Patrick Kane. Ti jsou rozhodnuti, že budou v tomhle ohledu majitele svého klubu respektovat, nevyloučili však, že by to rozbouřilo vody mezi NHLPA (hráčské odbory) a NHL při vyjednávání další kolektivní smlouvy. Příští výluka v roce 2019 by tak nemusela být jen další teoretickou možností.

Ovšem když už jsme u té kolektivní smlouvy, nesmíme opomenout ještě jedno „ale“. Pojďme víc do hloubi teorie.

Podle stávající a momentálně platné kolektivní smlouvy má komisař NHL Gary Battman doslovně za úkol taky „chránit integritu soutěže a její veřejný obraz“. Co si pod tím představit? Třeba to, zamezit hráčům nastoupit v jiném dresu než v tom klubovém, ve kterém má platnou hráčskou smlouvu. Za tímto bodem navíc lze najít hrozby pod pokutou v krizových fázích až klidně desíti miliónu amerických dolarů! A pokud by na to došlo, někdo to bude muset zaplatit. A je dost možné, že Gary Battman to nebude. Je taky totiž dost možné, že to vedení soutěže přišije na krk právě těm hráčům, kteří opustili na pár dní svoje kluby, aby si šli hájit zájmy své rodné zemně. Nemluvně o tom, že by tím hrozilo předčasné ukončení hráčské smlouvy, ať už je pod ní podepsaný kdokoliv.

A ještě jedna perlička! Ruský hokejový svaz doporučil „svým“ hráčům, aby se zkrátka vykašlali na NHL a šli hrát hokej domů, do Ruska. Dokonce s tím, že jim nabízí veškerou pomoct s rozvazováním smluv ze svými kluby. Což by pochopitelně zase pozvedlo v ekonomickém směru jinou hokejovou sortu, KHL.

Z tohoto pohledu je tedy jasné, že celý cirkus připomíná spíš veřejně známou hru kočky s myší. Ale taky to, že ať už bylo prohlášení vedení NHL posvátně oficiální a finální, kapitola se tím ještě definitivně neuzavřela.

Otázka tedy zní, jestli jsou ti nejlepší hráči skutečně pro svou zemi ochotní riskovat svůj krk, postavit se zaměstnavateli a upřednostnit zájmy hrdosti v podobě reprezentačního dresu. Pokud totiž půjde o jednoho či dva hráče, asi se nic tak zásadního nestane. Pokud by ale lize hrozilo, že přijde v tak důležitou část sezóny o více hráčů, kteří jím vydělávají už několikrát zmiňované peníze, budou se muset nad svým rozhodnutím ještě zamyslet.

Autor: Rostislav Niedoba | karma: 12.37 | přečteno: 388 ×
Poslední články autora